FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Murder In The First (1995)

Trykk bildet for trailer

Det finnes filmer som rører deg langt inni hjerterota ene og alene takket være de fenomenale prestasjonene fra skuespillerne. «Murder in the first»  (heretter MITF) er akkurat en slik film.

Henri Young er en ung mann som på slutten av 30-tallet har vært så uheldig å havne på fengselsøya Alcatraz. Hans forbrytelse? Han stjal 5 dollar for å forsørge sin søster. Når Henri begår et mislykket rømningsforsøk, blir han kastet i isolat – en celle hvor ingen fange skal oppholde seg lengre enn maks 19 dager i strekk. Her sitter Henri i tre år uten lys, varme, toalett eller klær. Når han omsider slipper ut, etter år med mishandling av assisterende fengsesldirektør Milton Glenn, tar det ikke lange tiden før han tar livet av medfangen som sørget for at han havnet i isolat. Henri blir satt for retten, med anklagen overlagt drap. Den nyutdannede advokaten James Stamphill får den tilsynelatende opplagte saken som et påskudd for at han trenger litt erfaring, men Stamphill ser snart at saken kanskje ikke er så opplagt likevel. Han anklager derimot Alcatraz for umenneskelige forhold og mener forholdene der ute heller har gjort Henri til et mordvåpen framfor en morder. Den virkelige morderen, hevder han, er Alcatraz!

Til tross for å ha tatt seg sine friheter i forhold til den virkelige historien som filmen er basert på (les om det HER), faller filmen aldri i fellen for å bli et typisk Hollywood-drama med den standard lykkelige slutten. Vi får servert en sterk historie om en mann som går gjennom et sant helvete bare for å ha stjålet 5 dollar, og hva en slik gjennomgang gjør med ham. Regissør Marc Rocco skildrer dette særdeles godt, og scenene med Henris mishandling får det til å knyte seg i magen av vemmelse. Samtidig vet han når nok er nok, og det blir heldigvis aldri for mye av det gode, slik at man slipper å tenke tanken «Ja, greit, det var fælt. Nok nå!»

MITF er den type film hvor atmosfæren er det som gjør filmen så god. Den er et sterkt drama med knallsterke rolleprestasjoner fra samtlige aktører. Aller mest bemerkelsesverdig er Kevin Bacon, som er et monument uten like i sin tolkning av Henri Young, og har en utstråling som er til å ta og føle på. Og han er slettes ikke i dårlig selskap. Christian Slater leverer en solid tolkning av advokaten Stamphill, og Gary Oldman briljerer som så mange ganger før i en ekstremt usympatisk og ekkel rolle. Sammen tilfører de alle til handlingen det som gjør MITF til en særdeles god film, en underdog som fortjener mye mer omtale enn den allerede har fått. Bacons prestasjoner alene får meg til å undre på hva Akademiet holdt på med da denne filmen kom, for her er det nok av elementer som minst fortjener en Oscar-nominasjon for innsatsen!

«Murder in the first» er kort sagt et knallsterkt rettsdrama! Den har en god story, den har knallsterke rolleprestasjoner, og Christopher Youngs musikk er krona på verket som gjør at filmen gir både frysninger og tårer i øya.

Sterk 8/10

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 23, 2012 av i Anmeldelser, DVD med stikkord , , , , , .

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: