FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Battleship (2012)

Trykk bildet for trailer

Popcornunderholdning fikk en ny betydning med «Transformers» i 2007. «Battleship» lever opp til denne standarden til fulle!

Plottet er grei skuring. Eller for å omformulere; ikke med de aller største overraskelsene, og med elementer man har vært borti tusen ganger før: I 2005 klarte amerikanerne å bygge en sender kraftig nok til å sende et signal så langt ut i verdensrommet det er mulig å tenke seg. Målet var å finne planeter som var tilsvarende vår egen planet hva gjelder ressurser, atmosfære og alt det der, for å eventuelt forske på mulighetene for å flytte litt på seg, dersom det skulle bli nødvendig. 7 år senere får vi svar, og selvfølgelig ikke det svaret vi ønsket oss. Midt under en marineøvelse mellom USA og Japan, dumper en haug med romskip ned i havet, og kort tid etter er helvete løs.

Midt oppi alt dette plasserer de en gruppe karakterer som man skal få et visst forhold til; to brødre hvor den ene er den ansvarsfulle seriøse og den andre den rebelske, en jente denne rebelske broren forelsker seg i, og en kommandør som er denne jentas far. Man skjønner allerede ved start at den rebelske villstyringen skikker seg underveis og er den som serverer moralen i filmen, og videre utover det mister man interessen i hva karakterene ellers bedriver med. Grunnen til det er enkel; det er så mye pang, spetakkel og leven mellom marinefolka og de invaderende utenomjordiske, at man blir nær svimmel. Regissør Peter Berg sparer ikke på kruttet når det gjelder action, og får de 2 timene og 20 minuttene filmen varer til å rase avgårde før man engang har rukket å lukte på cola-korken. Her kastes det ikke bort tid på forsøk på å først kommunisere med de fremmede. Nei, her fyrer man løs med raketter og bomber og torpedoer, og gir seg ikke før den med størst pistol har fått siste ordet. Sånn sett skal man ta «Battleship» for akkurat det den er; en film laget for å underholde. Dersom regissør Berg er ute etter å formidle noe spesielt annet enn at det er dumt å sende signaler til fjerne fremmede planeter, bør han enten skaffe seg andre manusforfattere, eller sette i gang med en remake av E.T. Her er det enkelt og greit bare å sette seg ned med popcornbøtta, koble ut hjernen, og la det stå til. Effektene er spektakulære, og humoren sitter løst, men videre utover det, er det mer spennende å se om man rekker å spise opp popcornet før en av partene i filmen har gått tom for ammunisjon.

Svarte filmen så til forventningene? Ja, den gjorde i grunnen det. Jeg ventet en film med masse pang, og en haug med BOOOM, og fikk servert nettopp dét. Effektene er formidable, og humoren sitter løst, men man blir aldri engasjert i karakterenes utfoldelse på skjermen. Man kan konkludere med følgende: er man ute etter en film hvor menneskene får besøk fra det ytre rom og hvor dette besøket for en gangs skyld gårrolig for seg, bør man gjøre helomvending i inngangen til kinosalen og stikke og leie «Close Encounters of the Third Kind» fra 1977. Har man derimot behov for å se hvordan man kan klemme inn mest mulig krigføring mellom menneskelige og utenomjordiske skip på i overkant to timer, så er det bare å stige på.

6/10

Reklamer

2 kommentarer på “Battleship (2012)

 1. Vero
  april 20, 2012

  Min forkjærlighet for pang, BOOM og Alexander Skarsgård til side, så var vel dette, rent objektivt sett, en temmelig ræva film. Men artig, da! 😀

  • Thomas D.J
   april 21, 2012

   Ja, jeg tror egentlig bare det er takket være min forkjærlighet til blockbusters at denne havnet over 5.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den april 20, 2012 av i Anmeldelser, Kino med stikkord , , , , , .

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

 • 32,351 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: