FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Karakterskala

Jeg er medlem i et filmforum. Der diskuteres det høyt og lavt om regissører, favorittfilmer, samt filmer vi har sett som vi skriver korte omtaler om og vurderer. Når det er sagt, er det nokså individuelt hva som er bra og ikke, og hvilke karakterer de ulike filmene fortjener, men noe vi er enige om der inne, er at det stort sett er enklere å vurdere filmer ut fra en skala fra 1 til 10 framfor å gi filmer terningkast. Inspirert av Espen Anderssons karakterskala i hans blogg, Andersson Online, har jeg lyst til å lansere min egen karakterskala her i Filmfrik. Satser på at jeg blir tilgitt dersom jeg «låner» litt derfra. Here goes:

1/10 — Nei å nei. Neineinei!

Det skal i grunnen godt gjøres å lage en film som er så til de grader tiltaksløs og elendig at den får karakteren 1/10. Likevel er det noen filmer som klarer det kunststykket å være så elendig at man ønsker å VÆRE en finsk fjernsynsfilm fra 70-tallet, da dette ville vært paradis i forhold. Filmen fungerer ikke engang som drikkeunderholdning på fest, med mindre den skal tjene som et brekkmiddel for å kunne kvitte seg med noe svineri man har fått i seg på denne festen.

Eks.: The Mutant Chronicles (2008)

2/10 — tappert, men ingen seiersigar

En toer gis til elendige filmer som til tross for å feile miserabelt på forsøk av både plott og handling, likevel klarer å redde seg fra å være en kalkun. Man klarer seg fint uten et gjensyn, men kan til gjengjeld tjene som et fint hjelpemiddel å kjefte på for å få ut aggresjon.

Eks.: Fantastic 4 – Rise of the Silver Surfer (2007)

3/10 — teit, men til en viss grad underholdende

Her er det merkbart at man vil og vil, men ikke får det heeelt til. Intensjonene er gode, men når ikke helt fram. Eksempel på dette kan være en actionfilm som er så full av action at det kan bli repeterende og langdrygt. Likevel BLIR man underholdt, og filmen kan fungere utmerket som lett underholdning dagen derpå.

Eks.: 10,000 B.C. (2008)

4/10 — irriterende gjennomsnittlig

Enkelte filmer er så gjennomsnittlige at man glemmer dem raskt. Men enkelte filmer er så gjennomsnittlige at de ikke fortjener å ligge midt på skalaen. Det kan være noe som irriterer såpass mye med filmen som gjør at den vippes ned av midt-pinnen.

Eks.: Knowing (2009)

5/10 — midt på treet, helt grei underholdning

Filmen er lett glemt dagen etter, man føler verken for å skryte eller slakte. Filmen ga med andre ord ingen nevneverdige spesielle opplevelser der og da, er ikke verdt verken lovord i etterkant, eller videre slakt. Likevel tjener filmen som grei underholdning en regnværsdag.

Eks.: Surrogates (2009)

6/10 — mangelfullt, men fint

Filmen tilfører lite nytt, og man føler man har sett det før. Likevel er filmen av akurat type «hjernedød» underholdning man trenger til tider.

Eks.: Transformers – Revenge of the Fallen (2009)

7/10 — en god filmopplevelse

En syver er en god film. Et solid stykke som gir en meget god filmopplevelse. Det som trekker ned kan være at filmen er langdryg, eller har noen logiske brister som skuffer en smule.

Eks.: Moon (2009)

8/10 — hvor det meste stemmer. Det meste…

Filmen har en god story, skuespillet er formidabelt, regien gir frysninger på ryggen, meeeeen… ja, så er det et lite men der. Kanskje er filmen akkurat bittelitt for lang, eller har for lettvinte løsninger til at filmen føles som en perfekt film. Likevel ødelegger ikke dette helhetsinntrykket, og man sitter igjen med en formidabel filmopplevelse.

Eks.: The Hurt Locker (2008)

9/10 — så nært som perfekt.

En nier er for så vidt toppkarakter. Filmen gir en så god filmopplevelse at den er nær å troppe direkte inn på favorittfilmlista, men unngår tiern fordi man foreløpig kan si lite om gjensynsverdien.

Eks.: UP! (2009)

10/10 — PERFEKT!

En tier gis til filmer hvor gjensynsgleden er så enorm at filmen glir lett inn på favorittfilmlista. Dette er for øvrig også filmer som er så feilfri og nydelige at det nærmest lyser av den. ALT fungerer, og man vet når man ser den at dette er en tidløs klassiker.

Eks.: Gladiator (2000)

Reklamer

2 kommentarer på “Karakterskala

  1. Ida Therese
    juni 17, 2010

    Denne lista er jeg 100% enig i! Fra nå av skal jeg kun sette karakter på film etter din 1-10 skala 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 17, 2010 av i Film-stæsj med stikkord , .

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: