FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Rundbordsanmeldelse, runde 10: Crimson Tide (1995)

(Tema: Filmer med «rød» i tittelen. Norsk tittel: Rødt Hav)

crimson_tide
Da det begynner å versere rykter om at ultranasjonalister i Russland truer med å starte 3.verdenskrig, blir atomubåten USS Alabama sendt av gårde for å hjelpe til med å avverge det som blir sett på som den største krisen siden Cuba-krisen. Stridsveteranen og skipssjef Frank Ramsey får oppdraget sammen med sin nye nestkommanderende offiser, Orlogskaptein Hunter. Underveis mottar de en ubekreftet ordre om å benytte sine atomraketter, en ordre som skaper splittelse mellom Kaptein Ramsey og Hunter, og på grensen til atomkrig bryter det ut et mytteri som kan komme til å avgjøre menneskehetens skjebne…

”Intens” er nøkkelordet gjennom hele filmen her, for Tony Scotts regi er så intens at stemningen er til å ta og føle på hele filmen gjennom. Dette i seg selv gjør filmen til en av de aller beste i sin sjanger, da man fra første sekund settes godt inn i mannskapets situasjon, og sitter på nåler til rulletekstene ruller over skjermen. Det kunne raskt blitt en hvilken som helst klassiske ubåtfilm dette her, men til tross for at store deler foregår i et trangt stålrør, vet Scott hva som skal til for å lage god stemning. Den ene stressende situasjonen avløser den andre, og setter mannskapets, for ikke å snakke om oss seeres, nerver virkelig på prøve hele filmen gjennom.
image3fullMye av æren for stemningen skal også cinematograf Dariusz Wolski ha, som til tross for så begrenset plass, klarer å bidra med nydelig kameraføring, og dermed vise oss hvor klaustrofobisk og nervepirrende slike situasjoner kan være.
Når man til slutt tilsetter det ”lille ekstra”, som i dette tilfellet er skuespillerne, er man sikret det som kalles en fantastisk filmopplevelse. Gene Hackman og Denzel Washington som henholdsvis Kaptein Ramsey og Nestkommanderende offiser Hunter glitrer i sine roller, og forholdet de to i mellom er både til å ta og føle på. Det er tydelig å se at det er et samarbeid som funker, og at de begge stortrives i sine roller.

Crimson Tide er en film som har stått som en temmelig stødig pilar i kategorien ”favorittfilmer” for meg helt siden jeg så den for aller første gang på kino som femten-åring, og når jeg nå ser den for n-te gang, gir det et solid velvære å bevitne en film som står seg så godt så lang tid i ettertid. Den er som nevnt – slik jeg ser det – den beste i sin sjanger, og som ubåtfilm er det bare ”Das Boot” som kan utklassere den. Nydelig er det, enkelt og greit!
image2full
Andre rundbordsanmeldelser:

Reklamer

6 kommentarer på “Rundbordsanmeldelse, runde 10: Crimson Tide (1995)

 1. Jacob
  mars 9, 2009

  Hvis denne hadde dukket opp på en TV i nærheten, så kunne jeg utmerket godt satt meg ned og sett den etter å ha lest omtalen din. Husker veldig lite av den.

  • Thomas D.J
   mars 9, 2009

   Du burde absolutt ta et gjensyn med denne. Mulig jeg overdriver rosen med denne, men det blir lett sånn når det er snakk om en av favorittfilmene 😉

 2. Stian Andreassen
  mars 9, 2009

  Lenge, lenge siden jeg har sett denne nå, men husker den som du beskriver – veldig intenst, og veldig god. Filmmusikken til Hans Zimmer, som er noe av det beste som er laget av filmmusikk IMO, er langt på vei med på å gjøre filmen så bra som den er.

  • Thomas D.J
   mars 9, 2009

   Ja, du har et poeng der. Zimmer’s musikk i seg selv gjør halve filmen. Uten tvil det beste han har komponert i sin karriere.

 3. Tilbaketråkk: ordRundbordsanmeldelse, runde 10: The Hunt for Red October (1990) « Jonas A. Larsen

 4. jonasallarsen
  mars 10, 2009

  Kjempegod film dette, helt enig 🙂 Også jeg må få til et gjensyn med denne i en nær framtid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den mars 8, 2009 av i Anmeldelser, DVD, Favorittfilm med stikkord , , , , .

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

 • 32,351 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: