FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull (2008) Jones svinger ENDELIG pisken igjen!

img_4835a79dcb185
Året er 1957. Vel hjemme ved Marshall College etter en ekspedisjon som har endt med en konfrontasjon med den fryktede Sovjetiske agenten Irina Spalko på leting etter noe helt spesielt i Nevada-ørkenen, oppdager Dr. Jones at dette møtet med kommunistene har satt ham i myndighetenes søkelys, og har tvunget universitetet til å gi han sparken. Motvillig pakker han sakene sine og setter seg på toget ut av byen. Der møter han den rebelske ungdommen Mutt som har et meget fristende tilbud til ham som han selvfølgelig ikke klarer å takke nei til; Et tilbud som innebærer en søken etter den legendariske krystallhodeskallen fra Akator. En søken som bringer dem til de tykkeste skogene i Peru. Det er bare ett problem: Russerne, anført av Irina Spalko er også ute etter denne krystallhodeskallen, og de er så langt i fra villige til å samarbeide…!

img_4835a7cfd7bc119 år har gått siden sist Indiana Jones brynte seg på de mest utrolige prøvelsene og mysteriene naturen hadde å by på. Nesten to tiår. Da er det lov å spørre seg selv om dette kommer til å gå bra eller ei. Mannen begynner jo å trekke på åra, tross alt! Men samtidig ser man med filmer som Rocky Balboa og Rambo at det faktisk ER mulig å vekke til live gamle rustne helter, og man begynner i stedet å spørre seg om hvorfor man skulle tvile…! Det er en vel en underdrivelse at det funker så til de grader denne gangen…!
Lenge var jeg spent på hva slags historie George Lucas klarte å koke sammen denne gangen, spesielt med tanke på hvor lenge det var siden forrige film. Mannen har med andre ord hatt god nok tid til å koke opp en god story, skulle man tro. Sannelig har han det også! For her er det ikke mange rolige minuttene. Her er det høygir fra filmens åpningsscene (hvor undertegnede storkoste seg spesielt med EN særegen scene her, uten at jeg skal avsløre for mye), til filmens rulletekster! Det er actionscener som fikk samtlige i kinosalen til å applaudere gjentatte ganger, det spes nok en gang på med dykk i den antikke historien, fantastiske slosskamper, og gåter, og… ja, ALT som hører hjemme i Iniana-universet. Men det var dessverre en liten ting som gjorde meg litt ille til mote med historien. Og det var slutten. Jeg skal prøve så godt jeg kan å ikke avsløre så altfor mye her nå, men nøye meg med å si at det virker som om George Lucas har blitt litt stormannsgal i de siste årene takket være megafilmene Star Wars. Det virker som om han følte for å slå så voldsomt på stortromma at han glemte at det tross alt er en Indy-film det er snakk om her… Men det er så lite at det forsvinner i den store sammenhengen. Indiana Jones er Indiana Jones. Det er egentlig ikke mulig å ikke like de filmene. Jeg satt meg i det minste i kinosalen vel vitende om at jeg ville bli underholdt så det holdt, og George Lucas svarte solid til forventningene mine, så jeg skal absolutt ikke klage!

img_4835a7e62f77dDet er et dream-team uten like som står bak denne filmen her, for nok en gang er det kompisene Lucas & Spielberg som står bak roret. Det er to karer som vet hva publikum vil ha, og Spielberg har så god kontroll på det å formidle eventyrfilmer at det er en sann fryd. Spielberg vet at det er 19 år siden sist, han vet at det er mange år med venting for ihuga fans, og han vet hva som må til for å glede: Han sparer absolutt ikke på kruttet når Indy skal vekkes til live etter så mange år! Spielberg lar oss føle det til langt inn i hjerterota det Indy opplever. Det er heseblesende actionscener som får deg til å holde pusten, det er humor som varmer så godt som bare Indy-humor kan, det er fabelaktige effekter, og spektakulære omgivelser og kulisser som sikrer en heftig filmopplevelse. Og så sørger han for å få med seg en en haug med skuespillere som vet å verdsette et godt Spielberg-eventyr.
Og det er med dette jeg først som sist sier at de gamle rett og slett ER eldst! Harrison Ford er en sann fryd å se i rollen som Indy igjen, og det er klart at dette er en rolle han har savnet å spille. Det oser selvtillit av karen, og leverer den kjente og kjære hverdagshelten Indy bedre enn noensinne! Det som er så flott med Indys karakter, er at han er så allsidig. Han sutrer, han klager, men på samme tid så sloss han så fjera fyker, han slår seg helseløs, men reiser seg like fullt og kaster seg på nytt ut i det heseblesende halsbrekkende eventyret etter det andre, uten så mye som et mukk! Man glemmer raskt at det tross alt er en College-professor som svinger seg…!

img_4835a8321a257Unggutten Mutt spilles av den nye Hollywoodyndlingen Shia LaBeouf. LaBeouf viste med solide roller fra filmer som Transformers og Disturbia hva han er god for. Også her er han nok en gang drivende god, og passer som hånd i hanske inn i Indy-universet. Samspillet med Harrison Ford fungerer utmerket, og jeg er fristet til å si at de nærmest «utfyller» hverandre. Det er nesten som så se far og sønn i arbeid…
Cate Blanchett leverer nok en gang en solid god rolle, denne gang som Indys Sovjetiske nemesis Irina Spalko. Det er en rolle som kler henne meget godt, hun er ikke langt ifra å stjele showet de scenene hun er med, men til tross for dette har jeg en bitteliten ting å utsette. Dialekten hennes blir litt for blass til tider, og man blir liksom aldri HELT overbevist om at hun er russisk. Men en sann fyd å se bortsett fra det.
Et hyggelig gjensyn er det også i denne filmen med Karen Allen som for første gang siden den aller første Indiana-filmen for 28 år siden, returnerer som Indiana’s gamle flamme – Marion. Et comeback det stråler av.

img_4835a80c71b6eRay Winstone (King Arthur, Beowulf, The Departed) som Indy’s venn og kompanjong Mac, John Hurt (Alien, The Elephant Man, Harry Potter & The Philosopher’s Stone) som professor Oxley og Jim Broadbent (Iris, Moulin Rouge) som dekanen på Indy’s college, fyller de øvrige rollene og utnytter tida si foran kamera til det fulle, og hjelper godt til med å gjøre Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull til en sikker vinner.
Det er liksom dømt til å gå den rette veien med et slikt team både foran og bak kamera, og jeg tror sannelig ikke jeg er langt i fra sannheta dersom jeg sier at dette kanskje er den aller aller beste eventyrfilmen på 19 år, helt siden det i 1989 kom en film med tittelen The Last Crusade…! Det er så godt å se at det kan gå SÅ bra å børste støv av gamle helter, og jeg blir faktisk ikke lei meg dersom det kommer ENDA en Indy-film…!

Karakter: 9/10

img_4835a7fa12576«Hvor var den kakerlakken, sa du??»

Reklamer

2 kommentarer på “Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull (2008) Jones svinger ENDELIG pisken igjen!

 1. John Wormdal
  november 19, 2008

  Flott den løsningen for å overleve en atombombe da! 😉

  Kjempefin omtale Thomas!

 2. Ida
  juli 11, 2009

  En bra eventyrfilm. Har faktisk blitt ertet av enkelte fordi jeg kjøpte meg filmen… Men jeg angrer ikke:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den november 6, 2008 av i Anmeldelser, DVD med stikkord , , , .

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

 • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: