FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Chaplin (1992)

Charlie Chaplin ble på alle mulige måter en sann legende. FILMEN Chaplin, er filmen som tar oss med bak kulissene i livet til en av tidenes aller største komikere noensinne, helt fra hans fattige barndom og oppvekst i slummen til hans første filmroller hos Mack Sennets studios. Videre følger vi ham i hans påfølgende karriere både som regissør og skuespiller i filmer som ble enorme milepæler i internasjonal filmhistorie. Vi får innblikk i hvordan de mest kjente filmene som The Kid, Modern Times og The Great Dictator ble til, og et innblikk i alle de oppturene og nedturene som denne voldsomme suksessen førte med seg. Og selvfølgelig får vi også et innblikk i hvordan han ga liv til en av filmhistoriens mest kjente og kjære filmskikkelser noensinne – The Tramp.
Å skrive filmomtaler om filmer som handler om virkelige personer, er ingen lett oppgave akkurat. Det er så mye man må forholde seg til, og sette seg inn i, i forhold til om handlingen stemmer overens med historien eller ikke. Men når det gjelder denne filmen er det en ting som nærmest garanterer at man får et såpass realistisk innblikk som mulig, og det er regissøren. Her er det nemlig Richard Attenborough som nok en gang har fått oppgaven å bringe nok en legendes liv til lerettet, og Attenborough har bevist før at dette er en oppgave han på alle mulige måter løser med glans! Jeg har allerede kastet enorm glans over hans mesterlige regi-evner tidligere i omtaler av Gandhi og Cry Freedom, så jeg skal ikke gjenta meg så altfor mye her, men en ting jeg føler er viktig å poengtere er følgende: Med Chaplin klarer Attenborough for tredje gang å servere oss en historie som er så preget av autensitet og troverdighet at han rett og slett seiler inn som herved en av mine favorittregissører. Attenborough er en glimrende forteller, og gir filmene sine en særegen glød som varmer på en slik måte at man husker filmene i lang tid i etterid. I Chaplin forteller han historien på en slik måte at det er ingen tvil om at det er tidenes beste komiker det er snakk om her. Det er enkelte scener som er så humoristiske og gode at man sitter nærmest og ler seg glugg ihjel. På samme tid fortelles en alvorlig historie om en manns suksess og hvordan den påvirker ham. Med andre ord en historie som får deg til å trekke godt på smilebåndet og på samme tid er gripende og god.
Slike filmer er som regel avhengig av skuespillere som gjør en egentlig mer enn god jobb. I mine øyne er det viktig at den som skal spille en reell person, ikke bare likner av utseendet, men også gjør såpass grunig «research» at han/hun leverer en så realistisk framføring som mulig. Ben Kingsley er vel den jeg har sett som har gjort den aller aller beste jobben noensinne innen dette området i Gandhi, samt Joaquin Phoenix i Walk The Line. Her er det Robert Downey Jr. som har fått den voldsomme arbeidsoppgaven å bringe legenden Chaplin til live igjen. Og når det gjelder Downeys prestasjon holder det bare å si ett ord: WOW! For makan til portrettering skal man lete lenge etter! Robert Downey Jr. ER Chaplin rett og slett, og til og med den erke-britiske aksenten har han fått til å høres alt annet enn kunstig ut! Man ser filmen og undres av og til om det faktisk er Chaplin i egen person som har kommet tilbake fra de døde for å gjøre scenene selv. Men som han også sier selv i en av dokumentarene på ekstramateriellet, så var det ikke bare bare å sette seg inn i denne rollen. Utallige timer med research ved å se filmene, samt lese utallige bøker, med mere, måtte til for at han skulle klare å levere en så realistisk framførelse som mulig. Og det har ydeligvis gitt resultater!

(Joda! Det ER faktisk Robert Downey Jr. som Chaplin på det bildet der…!)

Morsomt er det også for øvrig at Chaplins datter – Geraldine Chaplin – er med i denne filmen og spiller Chaplins mor…! Ikke så veldig stor rolle i denne filmen, men til gjengjeld en meget god rolle. Samtidig er det en særdeles god kjemi mellom hun og de andre skuespillerne, og da særdeles god med Downey.
Videre er det en haug med kjente skuespillere som samtlige gjør veldig gode roller her. Dan Akroyd, Anthony Hopkins, David Duchovny, Milla Jovovich, Moira Kelly, Kevin Kline, Diane Lane, Penelope Ann Miller, Paul Rhys, Marisa Tomei, Nancy Travis og James Woods, bare for å nevne noen, er alle navn som bidrar til å gjøre filmen til et minneverdig skue.

Chaplin er en meget god film. Tvers igjennom ikke annet enn en sann nytelse rett og slett. Allikevel er det ett eller annet jeg av en eller annen grunn ikke klarer å sette fingeren på, som gjør at filmen ikke når helt opp til 10’ern på skalaen. Men regien er glimrende, skuespillerne gjør fremragende arbeid, lyssetting, klipping og filming er gjennomført godt, og kulissene helt fantastiske, så det er ikke mange millimeterne fra å være en perfekt film, i mine øyne…
En god film om en av filmhistoriens viktigste skikkelser, fortalt mesterlig av en glimrende filmskaper!

9/10

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den september 5, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,939 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: