FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Disturbia (2007)

På vei hjem fra en fisketur sammen med sin far, blir Kale utsatt for en voldsom bilulykke hvor faren omkommer. Ulykken har gjort ham til en litt mer tilbaketrukken ungdom som lett blir hissig, og da spansklæreren kommer til skade å nevne noe om hans far, klikker det for Kale og han slår ned læreren. Dette fører til at Kale blir dømt til tre måneders husarrest, hvor han får plassert en fotlenke som utløser en alarm dersom han går mer enn 30 meter unna huset. Isolert og alene, og mer og mer frustrert av kjedsomhet begynner Kale å observere ting som skjer i nabolaget for å ha noe å underholde seg med. Med kikkert og digitalkamera «spionerer» han på naboene, aller mest på den nyinnflytta nabojenta Ashley, som snart lukter lunta. Men til hans store overraskelse blir hun også raskt interessert i denne kikkingen. Til å begynne med er alt temmelig uskyldig og morsom «lek», men etter hvert som de begynner å observere en av naboene litt nærmere oppdager de ting som gjør at han raskt kan mistenkes som en massemorder. Men er dette bare paranoide fantasier, eller har dem snublet over noe som kan utsette dem selv for livsfare. Og hvem skal i såfall tro dem??
D.J. Caruso er mannen som serverer oss denne intrikate handlingen. En mann som for mange kanskje ikke er det mest kjente navnet. Mannen er kanskje mest kjent i tv-seriesammenheng, da han blant annet har regissert en del episoder av serien «The Shield». Et relativt ukjent rulleblad til tross; mannen har god kontroll på skuta her han. Problemet her er egentlig manuset. For her tar det fryktelig lang tid før det skjer ting. Folk som ikke har hørt NOE om denne filmen vil jeg tro har en overraskelse i vente. For første halvdel av filmen er som en helt hvilken som helst vanlig drama/komedie hvor man ofte trekker på smilebåndene takket være en del gode humoristiske hendelser og replikker. Men så BOOM! så eksploderer det i et voldsomt temposkifte, og man blir nærmest sittende lamslått av hva i all verden det var som nettopp skjedde…! Og da er det samtidig ikke måte på hvor det skal ta av til tider. Det blir litt for mye, som igjen fører til at det hele blir litt FOR standard og dumt til tider. Samtidig er det også en konstant underliggende tone som gjør at man, dersom man har sett en del thrillere tidligere, også vet at denne filmen er en film i en slik sjanger. Og det er her Caruso’s regi kommer inn i bildet. Han gir oss et godt innblikk i den ultrakjedelige tilværelsen Kale plutselig befinner seg i, og klarer å skifte tempoet på en meget god måte som unngår at det blir kaotisk og forvirrende. Samtidig lar han oss seere sitte til slutten å lure på om det er paranoia eller om naboen virkelig ER en massemorder.
Foran kamera har Caruso samlet en gjeng med skuespillere som gjør sitt for å servere en temmelig god underholdning et par timer. Unggutten Kale spilles av det nye Hollywood-stjerneskuddet Shia LaBeouf, og dette er en kar jeg virkelig håper vi får se MASSE til i tiden framover. Karen viste også i Transformers hvilket talent han har, og her gjør han en kanskje enda mer solid framføring enn han gjorde i den fantastiske robot-filmen som jeg elsker over alt på jord! Her leverer LaBeouf en riktig så solid framføring som i mine øyne rett og slett er imponerende! Karen kan det med å spille seriøse roller som også ofte leverer en del humoristiske øyeblikk. Slikt liker vi!
En annen som utmerker seg i denne filmen i tillegg til Shia LaBeouf, er den alltid glimrende David Morse som den mistenkelige naboen. Morse er så herlig kald og intens i denne filmen at man nærmest får frysninger på ryggen. Morse gjør som regel, i mine øyne, alt han tar i til gull. Det har vi sett tidligere i filmer som The Rock, 16 Blocks, Forhandleren, 12 Monkeys og Den Grønne Mil for å nevne noen, og her leverer han nok en knallprestasjon. Han gir rett og slett karakteren det kyniske preget den trenger. Samspillet med unge herr LaBeouf er også en sann fryd, fra begges side. Alldeles glimrende rett og slett!
Mer uheldig er det med stakkars Carrie-Anne Moss som har fått rollen som Kales mor. Moss er flink hun, det er ikke prestasjonen hennes det står på, for hun gir karakteren en temmelig god mor-følelse og troverdighet. Det er bare det at hun spiller en karakter som ikke utmerker seg på noen sett og vis i denne filmen. Det virker som om hun er skrevet inn bare for å ha en mor der, og hun blekner derfor lett i forhold til de øvrige karakterene. Synd i grunn, for jeg liker Moss med tanke på sine tidligere gode roller fra Matrix-filmene og den glimrende Memento.
Det samme kan man si om Aaron Joo som spiller Kales kamerat Ronnie, som deltar i overvåkingen av naboen. Joo spiller i mine øyne en bortkastet karakter som ikke har noe som helst i denne filmen å gjøre. Man sitter nærmest med følelsen av at det er et krav at det skal være med en asiatisk skuespiller som visstnok skal tilføre filmen den mengden med humor som av en eller annen grunn må sprette fram i tide og utide. Problemet i denne sammenheng er at det i de fleste scenene blir for dumt og tåpelig.
I rollen som Ashley ser vi Sarah Roemer, kjent fra The Grudge 2. Roehmer gjør en grei jobb hu, men det er også alt. Ikke noe å utmerke egentlig. Et pent fjes bare for å dekke over en karakter som hovedpersonen skal forelske seg i…
Disturbia er på mange måter en helt grei film den. Den ER spennende, men den ER også treig i starten og langdryg. Men når ting til gjengjeld er i gang, så stanser det ikke heller, men har heller tendenser til å ta litt av enkelte plasser. Replikkene er helt okå skrevet, og en del morsomme tvister og hendelser gjør at man trekker på smilebåndet, men en del klisjeer som får en til å himle med øya. D.J. Caruso serverer historien med en god feel og flow og hele den pakka der, men takket være meget godt skuespill fra de to mest sentrale karakterene (Kale og naboen), løfter dette filmen til over middels på skalaen.
Grei skuring på en søndags kveld dette her, rett og slett.

6/10

«Hæ?? Hvaserdu?? Hvaserdu??? Få se få se få se!!!!»

Reklamer

Én kommentar på “Disturbia (2007)

 1. Hege
  september 18, 2007

  heihei..
  at kor har du fått sett den filmen?
  eg har lett etter den men finner bare deler av den:/
  visst du gidder å svare så er mailen min hege_eidsheim@hotmail.com

  takker^^,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den august 19, 2007 av i Anmeldelser, Kino.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

 • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: