FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Gladiator – Extended Special Edition (2000)


«What we do in life, echoes in eternity!»

Den romerske keiseren Marcus Aurelius Caesar har erobret mesteparten av verden, og står bare igjen med en siste voldsomme kamp i Germania. I fronten for denne kampen står general Maximus, en dyktig hærfører som har ledet de fleste av Caesars kamper til seier, og han leder dem til seier også denne gangen. Etter kampen kaller Caesar Maximus til seg og sier han vil overlate ansvaret for Roma til ham etter sin død, i stedet for sin sønn Commodus. Commodus er ikke akkurat stappfull av god moral, og er fiksert på tanken å overta keiserrollen når faren dør. Han tar derfor livet av sin far, og dømmer Maximus og hans familie til å dø. Men Maximus klarer å flykte, og kommer seg hjem, men bare for å finne ut at han er for sen. Hans kone og sønn er brutalt myrdet og gården er brent til grunne. Utmattet av den lange reisen og familiens død besvimer Maximus, og når han våkner er han fanget av slavehandlere. Det tar ikke lange tiden før det blir kjent at han kan sloss, og han selges videre som Gladiator. Takket være sin enorme evne til å ta alle motstandere i arenaen blir han raskt kjent, og føres til Roma hvor de får muligheten til å sloss i det mektige Colosseum. Her ser Maximus en gyllen mulighet for å legge en plan som kan styrte keiseren, og dermed få sin hevn. Og samtidig realisere Marcus Aurelius’ siste ønske om et fritt Roma. Kampen mellom en keisers makt og en enkel gladiator er i gang…
Ridley Scott som fra før allerede hadde gjort seg bemerket med storfilmer som Alien, 1492; Conquest of Paradise, Black Hawk Down og Thelma & Louise, ble ikke akkurat mindre legendarisk da han kom ut med denne storfilmen som høstet hele 5 Oscar, deriblant for beste film og beste mannlige skuespiller under Oscar-utdelingen i 2001. «En storfilm om Gladiatorenes krumspring i antikkens Roma…! Du store tid! Dette MÅ jo bare bli bra!» husker jeg folk sa. Og filmen ble rost opp i skyene av all verdens anmeldere. Jeg føyer meg herved glatt inn i rekken, for denne filmen er et sant mesterverk!
Takket være åpningsscenen sitter man trollbundet av det visuelle, og det er allerede her Ridley Scott viser hvor utrolig god peiling han har på å lage storslagne filmer. Slagscenen er så velregissert at det er en sann fryd å se på, og sånn går det videre. Med god hjelp av speisaleffekter visualiserer Scotts regi det antikke Roma på en meget god og troverdig måte, og takket være en god historie fra David Franzoni slipper man å bare se på effektene og bli imponert bare av dem og slossescenene. Når det er sagt, blir man ikke akkurat imponert over manuset, og jeg må være ærlig og si at det faktisk kunne vært bedre. For det er dessverre en del klisjeer her, og en god del av dialogene er for platte og tiltaksløse (i mangel av et bedre ord) til at det engasjerer gjennom hele filmen. Til gjengjeld har Ridley Scott såpass kontroll på regien at han redder filmen fra å bli langdryg og kjedelig. Og det er nå jeg kommer inn på det som står i overskriften. Nemlig at dette er en utvidet versjon, som da selvfølgelig betyr at denne versjonen er noe lengre enn den som gikk på kino. Hele 17 minutter ekstra materiale er flettet inn i filmen, og min mening etter å ha sett disse scenene er som følger: Filmen ble rett og slett enda bedre! Vi får servert scener som i følge min mening gjør enkelte scener i den gamle versjonen mer forklarende, og vi får mer innblikk i gladiatorenes/slavenes tanker og følelser og livssituasjon. Enkelte vil kanskje si at dette er unødvendige scener som gjør filmen kjedeligere, men glem alt det der! De gir filmen bare et mer realistisk preg, og tilfører handlingen det den manglet på kino. Selv synes jeg filmen ble helt annerledes, og jeg nøt å se den enda mer enn det jeg har gjort tidligere.

Hva med filmens skuespillere? Er det ikke som regel stappfullt med kjente og gode skuespillere i en slik storfilm? Joooda, og det er det for så vidt også her. Det er bare det at ikke så mange av dem leverer like solide rolletolkninger som vi er vant med. Men de to hovedrolleinnehaverne kan i det minste jobben sin, og fortjener derfor en omtale her.
Russel Crowe spiller generalen Maximus som går fra å være general til slave og fra slave til Gladiator, en rolle han ble belønnet med Oscar for. Crowe er både barsk og tøff, og spiller en karakter som kler ham meget godt. Crowe er flink han, det er ikke det, men at han gjør en prestasjon verdig en Oscar er jeg nok ikke enig i. Men samtidig er jeg glad han vant Oscar dette året, for ellers tror jeg det ville vært vanskeligere for Denzel Washington å få Oscar for «Training Day» året etter, med tanke på hvor vanvittig god Russel Crowe var i «A Beautyful Mind» det året. Men det er en annen historie! God i rollen er han. Glimrende faktisk! Bare så det er sagt! 🙂
Som den slu, moralløse Commodus ser vi en glitrende Joaquin Phoenix, som vi kjenner fra filmer som «Signs» og den fantastiske «Walk The Line». Og når det gjelder skuespillere som utmerker seg i denne filmen, er Phoenix på topp på den listen! Han tilfører karakteren sin det perfekte korrupte preget, og mens jeg har hørt andre mene at han overspiller synes jeg han gjør en fremragende intens god innsats i denne filmen. Phoenix ble også Oscar-nominert, men tapte til fordel for Benicio Del Toro i «Traffic». Synd, for han gjør en særdeles god rolle her, og spiller så bra at jeg fikk frysninger i enkelte scener.
Videre på rollelisten finner vi gode navn som Connie Nielsen, Djimon Hounsou, Oliver Reed (i hans siste rolle før han døde), Derek Jakobi og ikke minst fantastiske Richard Harris som Marcus Aurelius. Alle leverer de sine roller helt greit, men samtidig har man sett alle bedre tidligere. Men dette er kanskje ikke skuespillernes feil. Mye av feilen føler jeg ligger på et manus med for mye klisjefylte replikker, for Ridley Scott har instruert dem godt så det kan ikke være på grunn av hans regi.
Men men! Det er egentlig ikke så viktig i denne sammenheng, for takket være herlig scenografi, nydelig filming, spektakulære effekter og musikk som gir deg frysninger, glemmer man alt dette. I tillegg har Scott såpass godt tak på regien og bruker filming og klipping på en måte som gjør at han får fortalt en episk historie om antikkens Roma og dets kjempende gladiatorer på en glimrende realistisk måte.

Filmen fortjener all den skryt og oppmerksomhet den har fått den, for den er rett og slett storslagen. Det er to timer og tre kvarter med filmkos man får servert her, i form av storslagne slagscener og intense slossescener i Colosseum, enorme effekter og herlig musikk. Og for ikke å gjenta meg selv så altfor mye, avslutter jeg rett og slett bare med følgende kommentar:

HERLIG!

9/10

«AHAHAHA!! Tissen din vises!!»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den august 3, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: