FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

The Simpsons – The Movie (2007)

Den serien som har gått lengst på amerikansk tv noensinne har blitt film. Skaper dette forventninger ut av en anna verden mon tro?? Gjett’a!!!

Springfield sliter med en voldsomt forurenset innsjø, og det iverksettes raskt tiltak mot dette. Tiltak som innebærer blant annet forbud mot å dumpe avfall i denne innsjøen, tiltak som virker å være nokså idiotsikre. Det eneste problemet er at dem glemte å gjøre det Homer-sikkert…!
For på samme tid har Homer Simpson «adoptert» en gris som takket være Homer har unnslippet skjebnen å ende som slakt. Katastrofen er et faktum når Homer, som selvfølgelig ikke har fått med seg dette forbudet mot avfallsdumping i innsjøen, kaster en lekk silo han har bygget selv for å kaste grisemøkka i, ut i innsjøen. Dette skaper en miljøkatastrofe så enorm, at president Arnold Schwarzenegger blir nødt til å velge mellom 5 utenkelige løsninger mot problemet, og velger en løsning som innebærer å stenge Springfield inne i en glasskuppel, og på denne måten isolere byen fra resten av verden.
Byens innbyggere finner raskt ut at det er Homer som er årsaken til denne katastrofen, og en illsint mobb samler seg utenfor huset deres. De slipper så vidt unna, og Homer bestemmer seg for å ta med seg familien til Alaska, hvor de kan starte på ny frisk. Men det er ikke bare mobben som er sinna på Homer. Marge er også illsint og ungene er dritskuffa, og det tar ikke lange tiden før Homer ender opp alene. Dette gjør at Homer innser at han må gjøre noe for å redde situasjonen, for å vinne Marge og familien tilbake, og det eneste å gjøre er å redde Springfield fra den totale ødeleggelse…
En serie som har gått så lenge, og som er så kjent hele verden over, skaper voldsomme forventninger når det slippes rykter om at det skal bli en helaftens film av vidunderet. Man ser for seg alt det geniale med serien samlet på en og samme gang, og forventer en latterbombe av de sjeldne. Men samtidig blir man også lettere nervøs når man begynner å tenke over hvordan en film på godt over en og en halv time kan bli, med tanke på at den hele tiden må levere humor, saftige replikker, samt en god historie for å at det skal bli en suksess. Så slippes trailer på kino og teve, og man gjør ikke annet enn å gapskratte av de få glimtene man får der, og hva skjer med forventningene? ENDA mer skyhøye! Og SÅ går man på kino og får omsider servert det man så lenge har ventet på. Og hva har skjedd? Jo, de har lykkes så til de grader!!!
For å si det enkelt: Jeg lo fra filmen startet og til jeg kom hjem, og jeg hadde så vondt i magen av all latteren at jeg nærmest hadde problemer med å sove…! For her er det så stappa fullt av humor, geniale replikker og absurde situasjoner at man ler så voldsomt at man nesten ikke får med seg hva som skjer på lerrettet. Karakterene er selvfølgelig de samme som i serien; Homer, Marge, Lisa, Bart, Familien Flanders, Mr Burns og Smithers, Chief Wiggum, Moe, Krusty, og alle de andre kjente og kjære fra serien, og det er selvfølgelig de samme skuespillerne som gjør stemmene; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer, Joe Mantegna og mange fler.
Men hva er det egentlig som gjør det hele konseptet med Simpsons så genialt? Svaret er i grunn såre enkelt: Satire! For her er det den gjennomsnittlige amerikanske familie som er satt så til de grader på spissen, at man gjør ikke annet enn å le. Karakterene er erketypiske, og det som ofte preger handlingen i Simpsons er samfunnspolitiske spørsmål som settes voldsomt på spissen. Det hele resulterer i en erkesatirisk opplevelse som ikke gjør annet enn å få deg til å le. Manusforfatter er selvfølgelig seriens skaper Matt Groening, og Groening leverer gang på gang saftige replikker, og politiske poeng som sitter som et skudd. Regissør David Silverman har også stått for regi av en hel drøss av seriens mange episoder. Det at disse to har såpass store roller for at filmen har blitt en realitet er noe jeg ikke ser på som annet enn positivt. Man får på denne måten sikret at seriens særegenhet vedlikeholdes, og ikke sklir ut til noe som ikke kan beskrives som annet enn katastrofalt…!
Og hva mer kan man si? Jo, de har skapt en film som på mange måter er vanvittig genial. Den er tro mot serien i den forstand at de bruker de samme skuespillerne til å gjøre stemmene til de samme karakterene, de har tatt alt det som er så genialt med serien og samla det til en time og førti minutters lang latterbombe, og så er det selvfølgelig en og anna overraskelsen når det gjelder gjesteskuespillere… Det serveres nydelig satire fra filmens begynnelse til slutt, og oser av replikker som sitter så hatten passer! Det er absurde situasjoner som åpner latterdøra di såpass på vidt gap at man sovner med et glis om kjeften når man legger seg senere på kvelden, og det hverdagslige settes så på spissen i en herlig satire, at det man rett og slett gjør når man ser denne filmen ikke er annet enn å kose seg glugg ihjel! Men det ALLER beste, er at filmen i likhet med serien er animert i 2-D, noe som bare forsterker det geniale enda mer, med tanke på hvor lite det er som fortsatt animeres på «gamle-måten» nå til dags, i en tid hvor datateknologien nærmest har tatt overhånd. Dette gjorde rett og slett godt for sjela 🙂
Jeg var voldsomt Simpsons-fan før denne filmen. Nå i ettertid har jeg bestemt meg for å gå til anskaffelse av samtlige sesonger på devede, for ikke å snakke om filmen når den kommer i butikkhyllene!!! Jeg må bare ha MER!! 😀

Karakter? Er det no tvil???

10/10

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den august 2, 2007 av i Anmeldelser, Kino.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,939 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: