FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Gandhi (1982)

Gandhi er historien om en enkel mann som ble et symbol på fred og forståelse. Filmen tar for seg livet til Gandhi, fra han var advokat i sin unge alder, til hans siste dager.
Da Gandhi ankommer Sør-Afrika som ung advokat oppdager han allerede da undertrykkelse og rasisme da han blir kastet ut av 1.klasse på toget bare fordi han har en annen hudfarge. Dette vekker sterke reaksjoner hos ham, og han bestemmer seg for å gjøre hva han kan for å likestille levevilkårene der. Raskt blir han en ledende frontfigur da han fremmer metoder for motstand som innebærer ikke-vold og fred, og han får raskt status som frontfigur i kampen mot urettferdighet. Etter noen år flytter han tilbake til India, hvor han innser at han må leve på fattige kår for å forstå hvordan det er å være inder. Han fornekter klær fra den vestlige verden, og begynner å sy sine egne enke klær, og oppfordrer Indias befolkning til å gjøre det samme, samt engasjerer seg voldsomt i kampen om Indias selvstendighet. Gandhi blir fengslet gang på gang opp igjennom årene på grunn av sin såkalte «oppforstring til kamp», noe som gjør at han raskt blir en frontfigur i denne kampen om frihet og selvstendighet, og blir sett på som en leder av hele nasjonen og folket som ser opp til ham.
Det er en intens historie om aktivisme, politikk, religiøs toleranse og frihet.

Richard Attenborough er mannen som forteller denne fantastiske historien om en fantastisk mann som rørte en hel verden med sitt mot og sin «stahet», og dette er en jobb Attenborough løser på mesterlig vis. Attenborough har en måte å fortelle handlingen i filmene sine på, som gir et enormt inntrykk av autensitet og troverdighet. Han får fram viktigheten i det som skal fortelles og gir oss seere et meget godt og realistisk bilde på det. Akkurat som i Cry Freedom forteller Attenborough en historie om undertrykkelse og raseskille på en troverdig og god måte. Filmen handler om en mann, men han glemmer ikke å fokusere på folket og omgivelsene og deres reaksjoner på Gandhis engasjement. Vi får et godt inntrykk av folkets påvirkning og økende støtte til Gandhi, og dette er noe av det som gjør at jeg synes regi-Oscaren til Attenborough er så fordømrade velfortjent! Det fortelles ikke bare en historie om en mann her, det fortelles også en historie om et lands frihet og selvstendighet, og dette klarer Attenborough å få fram meget tydelig.

Videre er filmen teknisk sett perfekt! Scenografien er helt fantastisk, filmingen glimrende, og bare tanken på at de fikk 300 000 statister til scenen med Gandhis begravelse er nok til å bøye seg i støvet for denne filmen.
Ben Kingsley spiller hovedrollen som Mahatma Gandhi, en rolle som kom tidlig i hans karriere og som til dags dato, i følge min mening, er hans beste noensinne! Kingsley ble belønnet med Oscar for rollen, og dette er uhyre velfortjent. Kingsley ER rett og slett Gandhi! Det er helt syk hvor mye han likner!
Gandhi er en fantastisk film, den har alt en god film trenger: gode skuespillere, flott scenografi, troverdighet og realisme og sist, men ikke minst glimrende regi! Rett og slett en fantastisk historie om en mann og hans triumf som forandret en hel verden for alltid!

10/10

Reklamer

Én kommentar på “Gandhi (1982)

  1. Anonymous
    januar 8, 2008

    Joggu er det en kjei film a…
    Men det er en film der forfateren klarte å fukusere godt åssen livet til Gandhi var, og hans store ære blandt folket i India.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 26, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,939 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: