FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

The Pianist (2002)


Andre verdenskrig er under oppseiling, og nazistene utbrer seg stadig mer og mer utover Europa. I denne tiden møter vi den polske pianisten og komponisten Wladyslaw Szpilman som bor sammen med familien i den polske byen Warsawa. Szpilman er jøde, noe som gjør at han på nært hold får oppleve hvilke restriksjoner dette fører til for ham, familien hans og hans folk. De blir tvangsflyttet til en ghetto hvor de får oppleve ulike grusomheter nazistene er i stand til å utføre, og da familien skal sendes til en arbeidsleir, klarer han å rømme fra jødeghettoen og inn i byens ruiner. Gjennom filmen følger vi Szpilman og hans kamp for å overleve gjennom lidelser og fornedrelse, og det å overleve i skjul i alle de årene krigen herjet landet.

Filmen er basert på sanne hendelser fortalt av Szpilman selv i hans bok som manuset er basert på. Regien er av Roman Polanski, en glimrende regissør som forteller Szpilmans historie på en meget gripende og troverdig måte. Polanski viser oss krigens sanne brutalitet, og lar oss føle Szpilmans kamp for å overleve helt inn på kroppen. Polanski ble belønnet med Oscar for innsatsen, en Oscar som virkelig er verdig.
I rollen som Szpilman møter vi Adrien Brody som mottok sin aller første Oscar for sin rolleprestasjon, og dette var en Oscar som virkelig var ham verdig! Brody tilfører Szpilman en utrolig varme og troverdighet, og framstiller den fortvilelsen Szpilman gjennomgikk på en meget god måte. Brody gjorde forresten en formidabel jobb med å forberede seg til denne rollen, da han lærte seg å spille Chopin på piano, og oppga både bil og hus for å føle – i liten grad – hvordan det var å være jøde og ikke ha noen eiendeler under krigen…!
I andre roller møter vi blant andre Thomas Kretschmann, en tysk skuespiller vi kjenner fra bl.a King Kong og Der Untergang, og som jeg håper vi får se mye mer til framover. Han er rett og slett en glimrende skuespiller!
Rent teknisk sett er dette en nærmest perfekt film. Filmingen er herlig, det samme er klippingen, kulissene er helt formidable, Roman Polanskis regi får fram krigens brutalitet og menneskenes fortvilelse og håp på en meget god måte, og setter sammen med musikken den perfekte stemningen.
En glimrende krigsfilm!

9/10

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 13, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: