FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Cry Freedom (1987)


Donald Woods er sjefredaktør i den liberale avisen Daily Dispatch i Sør Afrika. Han har skrevet flere artikler hvor han er kritisk over synspunktene til rettighetsforkjemperen Steve Biko. Men når de møtes ansikt til ansikt for første gang og blir kjent, skifter han synspunkt om Biko, og de to knytter et sterkere og sterkere vennskap. Dette fører til sterke reaksjoner blant de lokale styresmaktene i landet, siden Biko er tvunget til taushet og utestengt fra alle sosiale aktiviteter på grunn av sine meninger og ytringer som oppmuntrer de svarte til kamp mot apartheid. Etter hvert som Woods får se apartheid-politikkens sanne ansikt gjennom Bikos øyne, bestemmer han seg for å spre Bikos budskap til resten av verden. Problemet er bare at vennskapet med Biko har ført til at også Woods blir tvunget til taushet av regjeringen, men fast bestemt på å ikke la Bikos budskap bli glemt, bestemmer han seg for å foreta en dristig flukt ut av Sør-Afrika for å fortelle Bikos fantastiske historie om mot til resten av verden. En flukt som setter hele familien hans i fare.

Richard Attenborough har regissert denne fengslende, gripende, spennende og sanne historien om vennskapet mellom to uforglemmelige menn midt oppi den verste tiden med apartheid i Sør Afrika. Attenborough får fram den spenningen og volden som hører med apartheid, og skildrer den ondskapen og det heltemotet som finnes i mennesker på en glimrende måte. Jeg har tidligere bare sett en film regissert av denne mannen, og det var filmen han fikk regi- og produsent-Oscar for; Gandhi, og jeg satt dermed med forventninger om at dette var en handling med et plott som Attenborough kom til å løse på en glimrende måte. Og jeg fikk rett. Mannen er rett og slett dyktig på å få fram følelser i mennesker, og framstille dem på en måte som gjør at man enten hater dem eller forguder dem! Så og si gjennom hele filmen satt jeg med en følelse av sinne. Sinne over hvordan det er mulig for mennesker å være så ondskapsfulle, og enda mer sinna blir jeg når jeg tenker på at dette er en sann historie, og at det som skjer i denne filmen også har skjedd i virkeligheten. Dette var rett og slett en film som nesten gjorde meg flau over å være hvit…!
Når det er sagt, er dette en viktig film. Verden trenger slike filmer som denne, for den gir et godt bilde på hvordan apartheid har foregått, og også foregår fortsatt. Det er skremmende å tenke på hvor mye som fortsatt står igjen å få bukt med, med tanke på at vi er i 2007…!
Av skuespillere finner vi Kevin Kline i rollen som Donald Woods, og denne karen gjør en av sine beste roller i denne filmen! Aldri tidligere har jeg sett Kline så alvorlig og seriøs som i denne filmen, og det passer ham utmerket! Vanligvis finner man Kline i roller som er lettere tøysete og komiske (Olme Beist, In & Out, Wild Wild West, o.l), men her er han seriøs all over the place. Fyren kan rett og slett spille, og viser her hvor godt han hører hjemme i gruppen blant Oscar-vinnende skuespillere (han fikk Oscar for sin rolle i filmen «En Fisk Ved Navn Wanda»). Synd han ikke mottok noen nominasjon for denne rollen, for det fortjener han virkelig!
I rollen som Steve Biko møter vi den alltid glimrende Denzel Washington som BLE nominert til Oscar for sin innsats. Sin første nominasjon før han FIKK sin første Oscar to år etter for sin innsats i «Glory». Denzel er fabelaktig i denne rollen. Personlig synes jeg det er en fryd å se ham i slike roller. Han tilfører dem en realisme på en måte som ingen annen skuespiller kan, og framstiller dem meget troverdig. Bare se på hans framstilling av Malcolm X i filmen med samme navn, så skjønner du hva jeg mener!
Som sagt: dette er en viktig film som alle har godt av å se. Den har et budskap som trenger å komme ut til hele verden, og Richard Attenborough forteller den på en god og realistisk måte.
En bra film som rører deg så det rister i hjerterota!

9/10


Reklamer

5 kommentarer på “Cry Freedom (1987)

 1. Anonymous
  september 30, 2007

  Filmen sugde

 2. Jaqo
  oktober 1, 2007

  Åja..

 3. Anonymous
  oktober 21, 2007

  En fantastisk god og forklarende film om hva som faktisk skjedde på denne grusomme tiden..!

 4. Anonymous
  mai 5, 2008

  En bra anmeldelse av en sterk og god film

 5. Thomas D.J
  mai 5, 2008

  Takk for det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 13, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

 • 32,351 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: