FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

What Dreams May Come (1998)


Chris Nielsen finner sin «soul-mate» når han er på ferie og møter Annie. Med andre ord: De gifter seg, og blir en lykkelig familie med to barn. Men så skjer det tragiske. De to barna omkommer i en bilulykke. Chris og Annie sliter med sorgen, men de klarer seg så lenge de har hverandre. Men så, fire år senere, skjer det nok en ulykke, men denne gangen er det Chris som er involvert. Også han omkommer, og vi får følge ham i livet etter døden. Her møter han Albert, som viser seg å være en lege han praktiserte under for mange år siden, og Albert blir en slags veileder i etterlivet og viser ham alt det fantastiske som finnes her. Her er verden akkurat slik som man drømmer at den skal være. For Chris blir det å være i himmelen som å leve i et maleri. Et maleri som kona i det virkelige livet holder på å male… Deres drømmemotiv, hvor de hadde planlagt å trekke seg tilbake til når de ble gamle sammen.
Men til tross for denne paradisiske tilværelsen, er savnet til kona for stort for ham, og han føler seg tom uten henne. I den virkelige verden føler Annie det samme, og klarer ikke leve uten Chris, noe som ender med at hun tar sitt eget liv. Chris får vite dette, og tror nå han vil få se sin kone igjen. Det er bare ett problem: De som tar sitt eget liv havner visstnok i «helvetet». Fast bestemt på å redde henne, reiser Chris til helvete sammen med Albert og «The Tracker» for å redde henne for denne fortapelsen som hun ikke engang selv vet at hun har tvunget på seg selv.
Filmen ble belønnet for Oscar for beste visuelle effekter, og det er kanskje ikke så rart når man ser denne filmen. Effektene er spektakulære, og gir virkelig oss seere en god følelse av at det er akkurat slik det er når vi kommer til «himmelen». Filmen er en ren visuell nytelse, rett og slett. Filmingen er glimrende, kulissene er Oscar-verdige (ja, de ble nominert også), og musikken setter kronen på verket slik at man nærmest griner i hver scene.
Regien er ved Vincent Ward, og er ikke akkurat Hollywoods mest kjente navn. Men med denne filmen viser han at man ikke trenger å ha en milevis lang filmresymé for å gjøre det bra i regi-stolen. Sam Mendes gjorde det med American Beauty, Ward gjør det med What Dreams May Come. (Selv om Mendes fikk Oscar for SIN innsats da…). Ward visualiserer forestillingen om himmel og helvete på en praktfull måte, så bra at man nærmest GLEDER seg til den dagen kommer! Han klarer å sette stemningen såpass bra på både himmel og helvete at man nærmes føler at man virkelig ER der, når man ser filmen.
I rollen som Chris ser vi en fremragende Robin Williams som også i denne filmen viser at det å spille alvorlige roller virkelig er noe han virkelig mestrer. Året før fikk han Oscar for sin rolle i Good Will Hunting. han spiller ikke så veldig mye dårligere her akkurat 🙂 Som Albert ser vi Cuba Gooding Jr., svenske Max Von Sydow som «The Tracker» og Anabella Sciorra som Annie. Tre skuespillere som forøvrig også gjør glimrende roller i denne filmen!

Jeg så denne filmen ikke så lenge etter at den kom husker jeg, men så falt den raskt i glemmeboken. Hvorfor, aner jeg ikke, for dette er sånn type film man ikke glemmer så lett. Men så så jeg noen klipp nylig fra denne filmen, og jeg tenkte: «DEN filmen SKAL jeg ha! For jeg synes å huske den var helt fantastisk!» Når det er sagt, så er den ikke SÅ fantastisk. Ikke slik jeg husker den fra den første gangen. For det blir litt for mye av det gode til tider. Litt _for_ mye død og elendighet, og litt for mye sukkersøte standard happy far-møter-sin-døde-familie-gjenforenings-scener. Altså, misforstå meg rett, for jeg liker egentlig slike filmer. De er så koselige, men skal man være objektiv, så blir det litt for mye.
Bortsett fra det er filmen god og rørende, glimrende regi, og flotte skuespillere. Og så synes jeg den gir en glimrende versjon av hvordan etterlivet er (dersom det virkelig ER noe sånn da…).
Kort oppsummert: En ikke dårlig film, men ikke forvent så altfor mye, når det gjelder handling. Kos deg heller med skuespillet og effektene/kulissene! For DET er magisk i denne filmen!

7/10

«Fido, KILL!»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den mai 10, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,939 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: