FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Ed Wood (1994)


Edward D. Wood jr. ble betraktet som tidenes verste Hollywoodregissør, og filmene hans har fått status som kultfilmer i løpet av de senere årene, takket være dette. Hans mest kjente film er kanskje «Plan 9 from Outer Space» som er så dårlig at den ble kåret til tidenes verste film noensinne.
Ed Wood var kjent for sin «originale» stil ved at han blant ikke brydde seg noe om en kulisseffekt veltet under innspilling eller ledningene vistes, og når en films planlagte hovedperson dør under innspillingen for å bli erstattet av en stand-in som er mye høyere og må gjemme ansiktet sitt gjennom resten av filmen på grunn av dette, skjønner man hvorfor man blir kåret til tidenes verste regissør…
Men så skjedde det noe gøy i 1994. Tim Burton bestemte seg for å lage en film. Og filmen skulle handle om tidenes verste Hollywoodregissør – Ed Wood.

I filmen møter vi en ung Edward D. Wood (Johnny Depp i en fabelaktig rolle, som alltid), som lever i kjølvannet av Orson Welles’ suksess Citizen Kane, og er derfor på evig søken etter å lykkes i show-biz, og lage en stor kassasuksess. Men det er ikke så lett når man ikke har penger, og bare har et skuespillerteam man ikke akkurat kan skryte av: dronningen innen TV-grøss (Sarah Jessica Parker i rollen som Dolores Fuller), en svensk overvektig fribryter (George «The Animal» Steele i rollen som Tor Johnsen), og en avdanket skuespillerlegende (Martin Landau i rollen som Bela Lugosi). Utrolig nok fikk Ed Wod laget flere filmer, og dette er filmen som handler om hvordan han til slutt fikk laget den filmen som gjorde ham kjent – ja rettere sagt legendarisk: Plan 9 From Outer Space.

Og hva kan jeg si? Annet enn at Tim Burton nok en gang viser hvorfor han er min favorittregissør?? For filmen oser av at det er Burton’s verk dette her. Mannen har en måte å visualisere ting på som jeg synes er av en annen verden! Filmene hans er rett og slett en magisk opplevelse, og denne filmen er absolutt ikke noe unntak! Det eneste jeg skjemmes over, er at jeg ikke hadde sett den tidligere…! Skal man lage en film om tidenes verste regissør, finnes det ikke en bedre mann til jobben å få fram vittighetene, og det absurde ved hele opplegget! Burton har en regi som man legger merke til allerede under åpningsscenene, og det er derfor jeg elsker filmene til denne mannen. Det, samt at man som regel får en film med en morsom story, i tillegg til glimrende skuespillere.
I denne filmen møter vi en haug med store talenter. Johnny Depp briljerer som den eksentriske Ed Wood, og viser som vanlig hvilken dyktigskuespiller han er. Han er rett og slett fabelaktig! Martin Landau vant Oscar for sin portrettering av legendariske Bela Lugosi, som for øvrig gjorde seg selv til en legende ved å spille Dracula i de mest kjente Dracula-filmene og alle de andre monsterfilmene som herjet fra 30-tallet. Martin Landau’s arbeid er en sann fryd for øyet, ja, han spiller rett og slett så bra at man får frysninger!
I tillegg møter vi en super Sarah Jessica Parker, den alltid briljante Bill Murray, Patricia Arquette som Kathy O’Hara som etter hvert giftet seg med Wood, og Vincent D’Onofrio som Orson Welles (Jeez!! Han var lik i denne filmen!!).
Som vanlig når det gjelder en Tim Burton-film, har jeg så og si ingenting å utsette når det gjelder det tekniske ved denne filmen. Filmen er i svart-hvitt, noe jeg føler gir en ekstra god stemning i forhold til denne filmen, filmingen er god, og musikken gir en super stemning som i tillegg til at filmen er i svart-hvitt får den til å virke som om er laget på den tiden den handler om. For øvrig var det uvant å høre musikk av Howard Shore i en Tim Burton-film, da jeg er vant til at Danny Elfman lager musikken til alle hans filmer, men Shore gjorde ikke annet enn suverent arbeid!
Til slutt gir Tim Burtons regi den perfekte absurde stemningen som passer til denne filmen, og gjør at jeg ikke klarer å gi den annet enn toppkarakter!

10/10


«Se! jeg kan trylle!! INGEN kanin!!!»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den mai 3, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: