FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Poseidon (2006)


Nyinnspilling av den originale gode klassikeren The Poseidon Adventure fra 1972. Trodde jeg. Men det viste seg altså at dette ikke VAR en nyinnspilling likevel. De hadde nemlig bare brukt den ideen fra boka om at en stoor båt blir truffet av en schvæææær bølge som gjør at den tipper rundt, som en grunnmur, og mekket et selvstendig manus ut fra dette. FØR jeg fikk greie på dette, ble jeg ganske skuffa ut ifra resultatet i forhold til 1972-versjonen. Den er så myyyyyyyyye bedre, dårligere effekter til tross! Men det kommer jeg tilbake til!

Litt om filmens handling til å begynne med: Det er nyttårsaften, og en haug med mennesker har bestemt seg for å feire nyttår med et cruise. Men så kommer tornen i gleden: En gigantisk bølge er på vei mot skipet! Mannskapet prøver å svinge unna, men for sent. Bølgen treffer båten på siden, og tipper den rundt. Herfra hersker det fullt kaos, i det alt bokstavelig talt blir snudd på hodet for passasjerene. Når alt har «roet seg» er det en liten gruppe som bestemmer seg for at «Nei, her gidder ikke vi å oppholde oss! Vi vil ut herfra! Vi klatrer «opp» (altså ned) til baugen og finner en vei ut derfra!» Anført av Josh Lucas og Kurt Russel i spissen. Her forlater filmens handling alle de resterende passasjerene, og vi følger denne lille gruppen resten av veien. Og som vanlig i slike katastrofe-
filmer, så er det jo en kjennsgjerning at ikke alle overlever (nei nei! Ikke skyt meg! Dette er ingen spoiler! Dette er noe alle som har sett katastrofefilmer vet fra før!), men faller fra en etter en (personlig synes jeg alltid det er like spennende hver gang å gjette hvem som overlever, og se om jeg har rett…).

Så kommer kritikken:

Filmen har en rekke mangler! For det første: Før jeg fant ut at dette IKKE er en remake av 1972-klassikeren, ble jeg utrolig skuffa! Og er det egentlig fortsatt etter å ha funnet ut at den for det meste har en handling som står selvstendig. Filmen er kort, det tar ikke lange minuttene før man kastes rett inn i action, og dette er noe som blant annet gjør at vi som seere ikke rekker å «bli kjent med» karakterene. Man blir sittende og heie på hvem man vil at skal overleve ut ifra hvem man foretrekker av dem som skuespillere, og dette er noe som igjen fjerner litt fokuset fra filmen.
Når DET er sagt, gjør dette også at det ikke er ETT kjedelig sekund i denne filmen. Det skjer stadig noe «uventet», alltid er det en eller annen hindring karakterene må forbi, det er eksplosjoner, og en rekke nære-på-hendelser som gjør at man som filmtitter sitter på kanten av stolsetet fra begynnelse til slutt! Og spennende er den, absolutt! Og mye av æren for det er det Wolfgang Petersen som skal ha – regissøren. Blant annet fordi han under innspillingen bestemte seg for å filme denne filmen kontinuerlig, det vil si at man går fra det ene settet til det andre, og filmer scenene rett etter hverandre, kronologisk. Dette gir et mer realistisk preg, siden skuespillerne i virkeligheten blir temmelig slitne under opptak, noe som igjen vises i karakterene deres.
Filmingen er fantastisk, og spesisaleffektene revolusjonerende herlig!
Det er bare så eitrande synd at de ikke tok seg bedre tid med manuset, og lar oss som seere bli litt mer kjent med karakterene, før vi må bestemme oss for om vi skal heie dem ut til friheten eller ikke…!
Ellers en topp underholdende film, som får deg til å tenke deg bittelitt om neste gang du bestiller deg cruise. Men bare bittelitt… 😉

6/10

«Dæven! Den jæ**a rørlegger’n!! Det er siste gang vi bestiller rørlegger over nett!!»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den april 4, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,555 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: