FILMFRIK

En filmfriks frikerier om film

Amistad (1997)

Denne filmen er basert på en sann historie om en gruppe afrikanske slaver’s kamp om friheten. De tar kontrollen over slaveskipet de er ombord på og dreper hele besetningen, bortsett fra to som dem trenger for å føre dem hjem. Men de blir lurt, og stanset av et amerikansk skip og brakt inn til USA som fanger. Her starter rettsaken mot dem, hvor de står anklaget for mord. Den unge advokaten Roger S. Baldwin (Matthew McConaughey) tar saken deres, og en lang prosess for å finne ut hvor dem egentlig kommer fra starter. Underveis for å finne fram til sannheten må dem kjempe seg gjennom utfordringer som kommunikasjonsproblemer, forståelse av skikker, og flere ting som ikke er lette å forklare når man ikke snakker hverandres språk.
En fengslende kamp utspiller seg som fanger hele nasjonens oppmerksomhet; en kamp som konfronterer det helt grunnleggende i det amerikanske rettssystemet. Men for gruppen afrikanere er det enkelt og greit en kamp for menneskets mest grunnleggende rettighet: Frihet!

Filmen er regissert av Steven Spielberg, og når det gjelder denne mannen og slike filmer, har han en måte å visualisere på som er skremmende! Og da mener jeg skremmende BRA! Man vet at man vil få et utrolig godt innblikk i hvordan ting var for dem som opplevde det, og man sitter der og føler det skikkelig på kroppen! Han sparer absolutt ikke på kruttet når det gjelder realisme! Denne filmen er absolutt intet unntak. Filmen er så flott regissert at det er en skam at den ikke engang ble Oscar-nominert for dette! Spielberg fører oss inn i slaveriets brutale virkelighet på en slik måte at man blir sittende med en intens følelse av sinne og hat, og samtidig får han til en stemning mellom skuespillerne som gir en følelse av varme og sympati. Han får fram slavenes fortvilelse godt, samtidig som at vi får en godt bilde av deres håp oppi all elendigheten. Mest gripende er sekvensen med en av slavene som har fått en illustrert Bibel, og tolker historien på sin egen måte ut ifra bildene.
John Williams’ fantastiske musikk gir en utrolig god stemning, filmingen er helt fantastisk, kostymene og kulissene spektakulære, og skuespillerne gjør fremragende arbeid! Mest imponerende er kanskje Djimon Hounsou i rollen som slaven Cinque som tar ansvaret fra første stund i opprøret og dersom blir sett på som «lederen», og Anthony Hopkins i rollen som den tidligere presidenten John Quincy Adams.
Totalt sett er dette en glimrende film med en god story. Enkelte scener er noe langdryg med altfor mye prat, men i det store og hele en film som absolutt ikke er kjedelig! En viktig film som alle burde se.

8/10


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den april 4, 2007 av i Anmeldelser, DVD.

This blog is written by:

Arkiv:

Så mange har vært innom:

  • 32,939 hits

Bloggurat

Bloggurat

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 552 andre følgere

%d bloggere like this: